Marina Gradište je juče, u petak 13. juna, mirisala na pasulj i roštilj: 32 ekipe nadmetale su se za titulu najboljeg pasulja u okviru takmičenja „Opasuljivanje 25“, a publika je uživala u kulturno-umetničkom programu, šaljivim igrama i muzici uživo uz Remix Bend i Opasne frekvencije.
Uskoro video prilog.
Opasuljivanje se vraća sa osmehom i kotlićima
Direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej Saša Dujin podsetio je da je prošlogodišnja pasuljijada otkazana zbog nesnosnih julskih vrućina i objasnio kako se manifestacija ove godine uspešno vratila u svom punom sjaju.
„Nažalost, prošle godine smo, zbog temperatura koje su na suncu prelazile 50 °C, morali da odustanemo od jula. Zbog toga se sada prijavilo 32 ekipe – solidno, ali ispod standarda koji smo ranije postavili, pa praktično krećemo ispočetka i ponovo gradimo brend Opasuljivanja.
Dok su se kotlići polako krčkali, imali smo nastupe folklora, nekoliko igara za decu da ‘odmorimo’ roditelje, a priredili smo i kviz o turističkim potencijalima opštine. Kao direktor sam prezadovoljan – deca su pokazala da znaju mnogo o našem Novom Bečeju.“
Pobednički kotlić iz Kikinde
Foto: Dušan Lukin iz Kikinde skuvao pobednički pasulj
Titulu majstora pasulja 2025. godine odnelo je Udruženje banatskih kulinara, a njihov predstavnik Dušan Lukin nije krio da je verovao u uspeh.
„Često dolazim u Novi Bečej – kako na pasuljijadu, tako i na takmičenja u ribljoj čorbi. Iskreno, očekivao sam plasman u sam vrh. Tajna dobrog pasulja je ljubav, a zatim i kvalitetan ‘materijal’ – pasulj, suvo meso, začini. Manifestacija mi se dopada; ko jednom dođe, uvek se vraća.“
Drugoplasirani su bili Konjički klub „Vranjevo“ - Goran Lazić, a treće mesto pripalo je ekipi „Giros NB“ - Nenad Cvetković.
Tokom večeri realizovana je i vožnja katamaranom za goste i medije, kako bi zabeležili kadrove reke i prirode, a poneki su imali priliku da vide i neobičan prizor „cvetanja“ Tise.
Naravno, dodeljene su i šaljive nagrade – od pranja najprljavijeg automobila do simboličnih paketa koje su obezbedili lokalni privrednici.
Leskovčani napravili najveću pljeskavicu Banata
Svojom pojavom i mirisom pažnju je privukla i pljeskavica teška 33 kilograma, pripremljena kao deo promocije Leskovačke roštiljijade, koju su u Novom Bečeju pripremili predstavnici Turističke organizacije grada Leskovca.
Igor Banjac iz Turističke organizacije Leskovca rekao je da im je Novi Bečej već godinama domaćin.
„U Novi Bečej dolazimo redovno već deset, petnaestak godina. Ovoga puta na scenu izlazimo s pljeskavicom od preko 30 kilograma – to je naš standard na promotivnim događajima, a publika i snimatelji će moći da prate svaki korak pripreme.
Prošle godine smo na Roštiljijadi ispekli pljeskavicu od 86,5 kg, a ove planiramo da pomerimo granicu na 87 kg. A tajna dobre pljeskavice? Kvalitet mesa, vrsta uglja, temperatura i način okretanja – svaki majstor ima svoju formulu“.
Dodaje da mu posebno znači priznanje koje je dobio upravo u Novom Bečeju.
„Pre tri ili četiri godine dodeljena mi je titula počasnog turističkog radnika, od strane Turističke organizacije Novi Bečej, jer smo stalno prisutni ovde – volimo Novi Bečej, radimo promocije, posećujemo njihove manifestacije i, naravno, imamo odličnu saradnju.“
Pečat dobre atmosfere
Od 17 časova pa sve do ponoći nizali su se kulturno-umetnički nastupi, folklorne koreografije, recitali, šaljive discipline za decu i odrasle i takmičenje u brzom ispijanju piva, dok su prodajni štandovi sa rukotvorinama i hranom bili dostupni posetiocima tokom cele manifestacije. Dok su se kotlići praznili, pod šatorima i oko njih igralo se i pevalo – sve vreme uz muzičku pratnju bendova Remix Bend i Opasne frekvencije, koji su dodatno doprineli veseloj atmosferi.
Organizatori već najavljuju ambiciju da „Opasuljivanje 26“ vrate na staru julsku pozornicu sa još većim brojem ekipa i, kako kažu, „još većom pljeskavicom i još boljim pasuljem“. A posetioci? Oni su kući otišli punih stomaka, sa osmehom, suvenirima i – obećanjem da će se sledećeg leta ovde ponovo družiti uz dobar zalogaj, muziku i šerpu punu banatskog gostoprimstva.